Vorige maand bracht Google de Pixel 8a uit. Het is een middenklasse telefoon die de concurrentie met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy a-series aangaat. En dat kan hij op papier dan ook makkelijk. Op vrijwel alle fronten is dit toestel beter dan zijn directe concurrentie, maar ook iets duurder.

Je zou dan ook misschien wel kunnen stellen dat de Google Pixel 8a helemaal geen middenklassetelefoon is. Alleen qua prijs past hij in die categorie, maar qua hardware niet helemaal. Hij kan zich namelijk prima meten met de toptelefoons die Google vorig jaar op de markt heeft gebracht. Waarom? Hij heeft dezelfde processor, een 120 Hz-scherm met hogere resolutie en dezelfde AI-functies als zijn grotere broers.

Om die vergelijking nog wat duidelijker te maken: de Google Pixel 8, een van de topmodellen van vorig jaar, is tegenwoordig nog slechts vijf tientjes duurder dan de 8a. En de 8 was al een uiterst degelijke telefoon voor zijn prijs.

Wij hadden het dan ook wel erg lastig met het vinden van de nadelen van deze telefoon. Zoals gezegd is het scherm erg prettig, want we zijn van mening dat 120 Hz veel prettiger kijkt dan 60 of 90, wat je meestal tegenkomt in deze prijscategorie. Daarnaast is hij ook erg helder (wat fijn is als je bijvoorbeeld in een zonnige omgeving wilt kunnen zien wat er op het scherm gebeurt) en heeft hij een goede, scherpe kleuropbrengst. Het geluid uit de speakers laat wel iets te wensen over. Het is wat schel en mist diepte.

De Google Pixel 8a
De Google Pixel 8a
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Dankzij de Tensor G3-chip, die zoals gezegd ook in de 8 en 8 Pro te vinden is, is het toestel ook razendsnel. Wij ondervonden bij dagelijks gebruik geen moment van vertraging.

Daarbij moeten we ook nog even vermelden dat de kale Android-versie die Google altijd op de Pixel-telefoons gebruikt, daar hoogstwaarschijnlijk ook aan bijdraagt. Zonder extra schil, zoals Samsung wel altijd plaatst, werkt een Android-telefoon zoveel fijner.

Nadelen van de Google Pixel 8a: de camera en de behuizing

Zoals we in onze review van de Pixel 8 Pro al besproken, zijn we niet zo onder de indruk van de AI-functionaliteiten die deze telefoon ook mee heeft gekregen. De uitzondering is de circle-to-search functie, waarmee je door iets te omcirkelen op bijvoorbeeld een afbeelding, direct op het omcirkelde object kunt zoeken.

We vonden toch wat kleine nadelen die de Pixel 8a tegenover zijn grotere broers heeft. Zo laat de camera laat iets te wensen over. Dat is logisch, want Google koos voor de 8a voor een kleinere, goedkopere 64 megapixel hoofdsensor en een 14 megapixel ultragroothoeksensor. Daardoor heb je onder andere geen optische zoom en zijn foto’s bij weinig licht minder mooi.

Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Nog iets wat je mogelijk een minpunt zou kunnen noemen is de behuizing. De achterkant is niet van glas of aluminium, maar van plastic. Toch heeft Google dit zo uitgewerkt dat je hier amper erg in hebt. Als je het niet weet, dan heb je misschien niet eens door dat dit een wat minder luxe materiaal is.

Daarnaast kun je ook beargumenteren dan plastic wat gebruiksvriendelijker is. Het breekt niet bij een val, in tegenstelling tot glas, en toont minder vingerafdrukken.

Voor €50 extra heb je een betere Google Pixel

Maar het allergrootste probleem van de Pixel 8a is dat hij pijnlijk hetzelfde is aan zijn grotere broer: de Pixel 8. Dat houdt in dat je de genoemde minpunten voor vijftig euro teniet kan doen, aangezien dat het prijsverschil tussen de twee telefoons is.

Dat maakt het toch wel erg lastig om te stellen dat je vijftig euro moet besparen als je niets om foto’s geeft of liever een plastic achterkant hebt. Op de waarschijnlijk twee jaar die je met de Pixel 8(a) gaat doorbrengen, is die vijftig euro heel makkelijk te verantwoorden voor een meer premium telefoon.

Het enige dat de keuze voor een Pixel 8a kan verantwoorden is als de prijs, net als bij de reguliere 8 is gebeurd, nog iets verder daalt. Met een goede aanbieding zou je de 8a voor iets meer dan 300 euro kunnen hebben. Dat maakt de Pixel 8 ineens twee keer zo duur, en dat is het echt niet waard.

Waar komt het dan op neer? Heb je het geduld om op een goede aanbieding te wachten, ga dan voor de Google Pixel 8a. Wil je nu een nieuwe telefoon, tik dan die paar tientjes extra af en koop de Pixel 8.

LEES OOK: De kracht van AI in je broekzak: we testten de Google Pixel 8 Pro